ချင်း ရိုးရာအစားအစာများ
တိုင်းရင်းသားများ၏ ရိုးရာအစားအစာများအား လေ့လာသိရှိရန်ရန် ဖော်ပြထားပါသည်။ 4
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်ချင်းလူမျိုးတို့သည် လူမျိုးအုပ်စုကြီးသုံးစုဖြစ်သည့် မွန်-ခမာအနွယ် တိဗက်-မြန်မာအုပ်စုဝင် ဖြစ် သည်။ ချင်းလူမျိုးများသည် တိုင်းရင်းသား(၁၃၅)မျိုးအနက် လူမျိုးခွဲပေါင်း(၅၃)မျိုးရှိပါသည်။ချင်းလူမျိုးတို့သည်နေထိုင်ရာအရပ်ဒေသကိုလိုက်၍ တီးတိန် (တဲဒင်မ်)ချင်း ၊ ဖလမ်းချင်း၊ ဟားခါးချင်း၊ မင်းတပ်ချင်း၊ မတူပီချင်း၊ ကန်ပက်လက်ချင်း၊ ပလက်ဝချင်းနှင့် မြေပြန့်ချင်းဟူ၍ အမည်အမျိုးမျိုးခေါ်ဝေါ်ကြသည်။ချင်းလူမျိုးတို့ဒေသမှာမြောက်ဘက်အစွန်ဆုံးဒေသ၌စာရာမေတိတောင်ရှိရာစုံမရ တောင် တန်းဒေသဖြစ်၏။ ယင်းဒေသ၏အနောက်တောင်ဘက် မဏိပူရမြေပြန့်မှာ ကသည်း ခေါ် မေထေးချင်းလူမျိုးတို့ဒေသ ဖြစ် သည်။ထိုဒေသ၏တောင်ဘက်တွင်ချင်းတောင်စစ်စစ်ဟု ဆိုရမည့် တီးတိန်၊ဖလမ်းနှင့်ဟားခါးနယ်များရှိသည်။ ယင်းဒေသ၏ တောင်ဘက်တွင် ဝိတိုရိယတောင် တစ်ဝိုက်ဖြစ်သည့် ပခုက္ကူဒေသ(ကန်ပက်လက်)ရှိသည်။အနောက်မြောက်ဘက်၌ ရခိုင်တောင်တန်းဒေသ (ပလက်ဝ)နှင့်ကုလားတန်မြစ်ဝှမ်း၏အနောက်မြောက်ဘက်တွင်လည်း ချင်းလူမျိုးများ နေထိုင်လျက်ရှိပါ သည်။ ထို့ပြင်ရခိုင်ရိုးမတောင်ဘက်ပိုင်း နှင့် အရှေ့ဘက်မင်းဘူး၊သရက်၊ ပြည်ခရိုင်များ တွင်လည်း ချင်းလူမျိုးများနေထိုင်ကြကြောင်း လေ့လာတွေ့ရှိရပါသည်။
တိုင်းရင်းသားများ၏ ရိုးရာအစားအစာများအား လေ့လာသိရှိရန်ရန် ဖော်ပြထားပါသည်။ 4
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်တိုင်းရင်းသားများ၏ ရိုးရာ ယဉ်ကျေးမှု ဓလေ့ထုံးစံများအား လေ့လာသိရှိရန်ရန် ဖော်ပြထားပါသည်။
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်တိုင်းရင်းသားများ၏ ပွဲတော်များ နှင့် အထိမ်းအမှတ်နေ့များအား လေ့လာသိရှိရန်ရန် ဖော်ပြထားပါသည်။
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်တိုင်းရင်းသားများ၏ လူမျိုးစားများ နှင့် နေထိုင်ရာ အရပ်ဒေသများအား လေ့လာသိရှိရန်ရန် ဖော်ပြထားပါသည်။
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်တိုင်းရင်းသားများ၏ ရိုးရာ ယဉ်ကျေးမှု ဓလေ့ထုံးစံများအား တစ်နေရာတည်းတွင် လေ့လာသိရှိရန်ရန်အတွက် ပြည်ထောင်စုတိုင်းရင်းသားကျေးရွာ အနေဖြင့်ဖော်ပြထားပါသည်။
ဆက်လက်ဖတ်ရှုပါရန်